Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

datum publicatie persbericht: donderdag, 16 november, 2023

Ondanks het feit dat de laatste weersvoorspellingen iets gunstiger zijn dan verwacht, blijven de hulpdiensten zich op het terrein klaar houden nu er opnieuw regen op komst is. Vanaf de Franse grens komt er in de loop van de voormiddag een neerslagzone met gemiddeld 0 tot 5 mm voor het noorden van de provincie en 5 tot 15 mm voor het zuiden. De meeste neerslag zou vandaag in Frankrijk vallen.

Minder goed nieuws is dat er zaterdag alweer een nieuwe regenzone volgt en dat volgens de vooruitzichten ook de volgende week nog niet droog zal worden.

datum publicatie persbericht: donderdag, 16 november, 2023

Gisteren trok een neerslagzone over Vlaanderen met neerslaghoeveelheden die plaatselijk zijn opgelopen tot 40 mm. Door die neerslag op een al verzadigde bodem vonden er her en der uitgebreide overstromingen plaats en werd de Blankaart als natuurlijk buffergebied nog verder gevuld.

datum publicatie persbericht: donderdag, 16 november, 2023

Na de alweer aanhoudende regen van dinsdag 14/11, met lokaal pieken tot bijna 40 liter/m², zijn alle op het terrein aanwezige diensten in de hoogste staat van paraatheid. Brandweer Westhoek kreeg sinds gisterennamiddag liefst 350 bijkomende interventies te verwerken, maar ook buiten deze regio werden de brandweerdiensten overstelpt met oproepen voor wateroverlast.

Op vraag van de waarnemend gouverneur Anne Martens kwamen de waterbeheerders opnieuw samen om de toestand op het terrein te overlopen en de prioriteiten waar nodig bij te sturen.

 

datum publicatie persbericht: donderdag, 16 november, 2023

De crisiscel werd deze namiddag opnieuw samengeroepen omdat er naar aanleiding van de nieuwe hevige neerslagzone die over onze provincie trok een aantal bijkomende precaire situaties op het terrein opdoken.

datum publicatie persbericht: dinsdag, 14 november, 2023

Deze ochtend vond er opnieuw een overleg plaats met de waterbeheerders en het KMI om de situatie op het terrein nauwgezet verder te kunnen opvolgen en waar nodig snel te kunnen schakelen in functie van de lokale omstandigheden.

datum publicatie persbericht: dinsdag, 14 november, 2023

Meteo: na een drogere periode de komende nacht, worden morgen in de loop van de voormiddag een aantal forse buien verwacht. De huidige weermodellen zijn het niet eens over de te verwachten neerslaghoeveelheden, maar volgens het meest pessimistische model kan er tot 30 liter/m² vallen. In combinatie met de mogelijke effecten van de voorspelde harde wind  op de watervlaktes wordt dit een situatie die nauw in de gaten zal gehouden worden.

datum publicatie persbericht: maandag, 13 november, 2023

De voorbije nacht bereikte een nieuwe neerslagzone ons land. Bijkomend wordt in de loop van de dag door het KMI zelfs nog een code geel voor wind afgekondigd. Vooral deze combinatie van wind, regen en de aanwezigheid van het vele water baart zorgen.

datum publicatie persbericht: zondag, 12 november, 2023

Ook vandaag zaten alle betrokken diensten opnieuw samen in de strijd tegen de wateroverlast in de provincie West-Vlaanderen. Vanaf volgende nacht wordt een nieuwe neerslagzone verwacht in combinatie met een aantrekkende wind. Die combinatie van regen, wind en de enorme watermassa’s die er nu al zijn vereist extra waakzaamheid.

Op het terrein lag de focus vandaag voornamelijk op het implementeren van bijkomende beschermingsmaatregelen voor de regio Diksmuide:

datum publicatie persbericht: zondag, 12 november, 2023

Na de laatste samenkomst van de CP-OPS, vandaag zaterdag 11 november, bezorg ik u hierbij nog de laatste stand van zaken met betrekking tot de wateroverlast in West-Vlaanderen:

Op de meeste plaatsen zijn ondertussen de pieken bereikt en is er sprake van een voorzichtige daling van de waterpeilen. Alles wordt nu maximaal ingezet om van deze drogere periode gebruik te maken om zoveel mogelijk water af te voeren en de huidige waterpeilen te verlagen. Zo bereiden we ons voor op een nieuwe regenzone die op ons afkomt.

datum publicatie persbericht: zondag, 12 november, 2023

Voor de hulpdiensten in de Westhoek was het al bij al een rustige nacht. Brandweer Westhoek kreeg een drietal interventies binnen gerelateerd aan wateroverlast, onder meer om waterpompen te controleren in de buurt van door de hoge waterstand geïsoleerde huizen en om de toestand van een geïsoleerde kudde schapen in de gaten te houden. 

Pagina's

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be