Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

datum publicatie persbericht: woensdag, 6 maart, 2024

De campagne “Verplicht Verlicht” in West-Vlaanderen focust op de zichtbaarheid van fietsers in de donkere dagen. Samen met gemeenten en scholen nemen de politiezones in West-Vlaanderen deel aan deze campagne.

De eerste, preventieve, fase startte op 1 september 2023 met educatie in de scholen, sensibilisering via een filmpje op FOCUS/WTV verspreid naar de scholen en technische controles van de fietsen in de lagere en secundaire scholen. 

datum publicatie persbericht: woensdag, 6 december, 2023

Jaarlijks neemt gouverneur Carl Decaluwé in onze provincie het initiatief met het “West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer” om de federale winter BOB campagne extra te ondersteunen.

17 lokale politiezones en de federale wegpolitie, samen goed voor 182 politiemensen en 1500 uren, organiseerden extra verkeersacties tijdens het West-Vlaams weekend zonder alcohol en drugs in het verkeer, dat dit jaar liep van vrijdag 1 december tot maandag 4 december.  

datum publicatie persbericht: dinsdag, 14 november, 2023

Deze ochtend vond er opnieuw een overleg plaats met de waterbeheerders en het KMI om de situatie op het terrein nauwgezet verder te kunnen opvolgen en waar nodig snel te kunnen schakelen in functie van de lokale omstandigheden.

datum publicatie persbericht: dinsdag, 14 november, 2023

Meteo: na een drogere periode de komende nacht, worden morgen in de loop van de voormiddag een aantal forse buien verwacht. De huidige weermodellen zijn het niet eens over de te verwachten neerslaghoeveelheden, maar volgens het meest pessimistische model kan er tot 30 liter/m² vallen. In combinatie met de mogelijke effecten van de voorspelde harde wind  op de watervlaktes wordt dit een situatie die nauw in de gaten zal gehouden worden.

datum publicatie persbericht: maandag, 13 november, 2023

De voorbije nacht bereikte een nieuwe neerslagzone ons land. Bijkomend wordt in de loop van de dag door het KMI zelfs nog een code geel voor wind afgekondigd. Vooral deze combinatie van wind, regen en de aanwezigheid van het vele water baart zorgen.

datum publicatie persbericht: zondag, 12 november, 2023

Na de laatste samenkomst van de CP-OPS, vandaag zaterdag 11 november, bezorg ik u hierbij nog de laatste stand van zaken met betrekking tot de wateroverlast in West-Vlaanderen:

Op de meeste plaatsen zijn ondertussen de pieken bereikt en is er sprake van een voorzichtige daling van de waterpeilen. Alles wordt nu maximaal ingezet om van deze drogere periode gebruik te maken om zoveel mogelijk water af te voeren en de huidige waterpeilen te verlagen. Zo bereiden we ons voor op een nieuwe regenzone die op ons afkomt.

datum publicatie persbericht: zondag, 12 november, 2023

Voor de hulpdiensten in de Westhoek was het al bij al een rustige nacht. Brandweer Westhoek kreeg een drietal interventies binnen gerelateerd aan wateroverlast, onder meer om waterpompen te controleren in de buurt van door de hoge waterstand geïsoleerde huizen en om de toestand van een geïsoleerde kudde schapen in de gaten te houden. 

datum publicatie persbericht: zondag, 12 november, 2023

Ook vandaag zaten alle betrokken diensten opnieuw samen in de strijd tegen de wateroverlast in de provincie West-Vlaanderen. Vanaf volgende nacht wordt een nieuwe neerslagzone verwacht in combinatie met een aantrekkende wind. Die combinatie van regen, wind en de enorme watermassa’s die er nu al zijn vereist extra waakzaamheid.

Op het terrein lag de focus vandaag voornamelijk op het implementeren van bijkomende beschermingsmaatregelen voor de regio Diksmuide:

datum publicatie persbericht: zaterdag, 11 november, 2023

Al sinds maandag 6 november heeft de Westhoek te kampen met wateroverlast.  Ook vandaag vrijdag 10 november kreeg de ruime regio nog heel wat regen te verwerken.

UPDATE:

Volgens de laatste weersvoorspellingen zou het tegen vanavond 10 november 19 uur stoppen met regenen in West-Vlaanderen. De waterstanden zullen echter hoog blijven door het aankomende water uit Noord-Frankrijk, waarvan we de grootste impact verwachten in de vroege morgen van 11 november.

datum publicatie persbericht: zaterdag, 11 november, 2023

Hierbij een korte update van de laatste uren met betrekking tot de wateroverlast WVL:

Pagina's

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be