
vondsten in zee
Vondsten in de territoriale zee, de exclusieve economische zone of op het continentaal plat moeten gemeld worden aan de gouverneur van West-Vlaanderen ingevolge de wet van 4 april 2014 betreffende de bescherming van cultureel erfgoed onder water en het KB van 25 april 2014 ter uitvoering ervan. De melding kan gebeuren via e-mail op gouverneur@west-vlaanderen.be, meer informatie is beschikbaar op de website www.vondsteninzee.be.
Wat wordt bedoeld met vondsten ?
Elke ontdekking van sporen van menselijke aanwezigheid met een cultureel, historisch of archeologisch karakter die zich deels of volledig, tijdelijk of permanent onder water bevinden, met name :
- Vindplaatsen, structuren, gebouwen, voorwerpen en menselijke resten, alsook hun archeologische en natuurlijke context;
- Schepen, luchtvaartuigen, andere vervoermiddelen of delen daarvan met hun vracht of inhoud alsook hun archeologisch en natuurlijke context;
- Prehistorische voorwerpen;
Waarvan de ontdekker redelijkerwijze kan vermoeden dat het cultureel erfgoed onder water is en dat dit nog niet geregistreerd is in het elektronisch register. Erfgoed onder water blijft onder water!
Archeologische vondsten op het strand vallen niet onder deze wetgeving en moeten niet worden gemeld aan de gouverneur. Ze dienen wel gemeld te worden via de website van het agentschap Onroerend Erfgoed (https://www.onroerenderfgoed.be/nl/)
Er zijn 8 wraksites erkend als cultureel erfgoed onder water. Sinds 21 september 2016 gelden bijkomende beschermingsmaatregelen voor deze sites. Duiken op een erkend wrak is mogelijk na een voorafgaande elektronische melding via www.mobilit.belgium.be/NL/scheepvaart en een melding aan het Maritiem Reddings- en CoördinatieCentrum (MRCC) wanneer u te water gaat.
zie ook https://www.hangarflying.eu/2020/01/luchtvaartarcheologie-in-de-noordzee/