Binnen Vlaanderen vormt het decreet Integraal Waterbeleid van 18 juli 2003 het juridisch en organisatorisch kader voor het waterbeleid.
De gouverneur is voorzitter van de bekkenbesturen van het bekken van de IJzer en Brugse Polders. Hij is samen met de gouverneur van Oost-Vlaanderen covoorzitter van het bekkenbestuur van de Leie.
Sinds 2014 zijn, in uitvoering van het gewijzigde decreet Integraal Waterbeleid van 19 juli 2013, nieuwe bekkenbesturen aan het werk. Het bekkenbestuur coördineert het waterbeleid op het niveau van het bekken en bestaat uit vertegenwoordigers van de betrokken Vlaamse beleidsdomeinen en vertegenwoordigers van de lokale besturen (provincies, gemeenten, polders en wateringen). De gouverneur zit het overleg voor. Het bekkensecretariaat staat in voor de dagelijkse werking en voor de organisatie van de vergaderingen. Het bekkenbestuur is verantwoordelijk voor het bekkenspecifiek deel van het stroomgebiedbeheerplan en stelt jaarlijks een wateruitvoeringsprogramma op. Verder geeft het bekkenbestuur een advies op de waterbeleidsnota, het Vlaamse deel van het stroomgebiedbeheerplan, over de investeringsprogramma’s en de technische plannen van de waterbeheerders en over andere water gerelateerde dossiers.
Het bekkenbestuur coördineert ook het gebiedsgericht en thematisch overleg om sneller vooruitgang te boeken op het terrein. Samen met alle partners worden specifieke uitdagingen of knelpunten binnen een afstroomgebied besproken en aangepakt.
aanvullend op stuk over Bekkenwerking vanuit Decreet Integraal Waterbeleid.
.
Meer info over het integraal waterbeleid – www.integraalwaterbeleid.be
zie ook de CIW nieuwsbrief en de nieuwsbrieven voor het bekken van de Brugse Polders, het IJzerbekken en het Leiebekken.