Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

Gouverneur waarschuwt voor hoog zoutgehalte in waterlopen en vraagt om spaarzaam watergebruik

datum publicatie persbericht: 
13 juli, 2017

Ondanks de beperkte neerslag de voorbije dagen, blijft het in West-Vlaanderen uitzonderlijk droog. De weersvoorspellingen geven nog een beperkte neerslag aan op 14 juli, met daarna opnieuw een droge periode tot minstens 20 juli. Het verbod om water op te pompen uit de waterlopen wordt met 14 dagen verlengd.

Behalve de lage waterpeilen is er een bijkomend verontrustend fenomeen. De lange droogteperiode verhoogde het zoutgehalte in het water. Op heel wat plaatsen is het zoutniveau van het water zodanig hoog dat het zelfs als drinkwater niet meer geschikt is. Het is sterk aanbevolen om steeds de waterkwaliteit te laten meten door de waterloopbeheerder alvorens het te gebruiken voor de gewassen en als drinkwater voor de dieren.

Het verbod om drinkwater te gebruiken voor het wassen van auto’s en besproeien van het gazon wordt niet verlengd. Wel is er een warme oproep om blijvend spaarzaam met het drinkwater om te springen.

De situatie wordt nauw opgevolgd. Een nieuwe evaluatie is voorzien binnen 14 dagen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Een overzicht van de maatregelen is beschikbaar via het provinciale informatiepunt www.west-vlaanderen.be/waterschaarste. Ook richtlijnen over het zoutgehalte in het water en de gevolgen voor het drinkwater en de gewassen is er te raadplegen.

 

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be