Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

Zelfsturing

Beste lezer

Bijna driehonderd lezingen per jaar geeft toekomstfilosoof Ruud Veltenaar, over de diepgaande verandering en „ontwrichting” die ons te wachten staat én hoe we ons daarop kunnen voorbereiden. De wereld zoals we die kennen is voorbij en dat raakt iedere organisatie, zegt Veltenaar. Hij somt op welke crisessen op ons afkomen: „Problemen rondom het veranderende klimaat, het groeiende gat tussen arm en rijk. Maar er is ook een spirituele crisis, omdat veel mensen werk doen dat ze eigenlijk niet leuk vinden en waarin slechts een klein deel van hun potentieel wordt benut.” Tel hierbij de snelle technologische ontwikkelingen op zoals kunstmatige intelligentie, internet of things en Big Data, en  je snapt waarom steeds meer organisaties worstelen met de vraag hoe ze moeten transformeren om te blijven bestaan.

Een aanbeveling van filosoof Veltenaar: “Stimuleer zelfreflectie. Faciliteer een omgeving waarin je mensen stimuleert om met grote regelmaat aan zelfreflectie te doen, zodat mensen zich bewust worden van hun potentieel. Centrale vraag: waar ben ik goed in en hoe kan ik optimaal van waarde zijn voor het bedrijf? Door zelfreflectie worden mensen zich ervan bewust dat ze meer kunnen dan ze aanvankelijk dachten. Dat zal vaak leiden tot de behoefte om meer te willen beslissen.”
Aansluitend hierop een aanbeveling van Arko van Brakel, een Nederlandse succesvolle ondernemer die er stellig van overtuigd is dat zelfsturing de manier is om je bedrijf toekomstbestendig te maken: “Durf erop te vertrouwen dat mensen die thuis grote besluiten kunnen nemen, die een huis kopen, die op wereldreis gaan, die kinderen opvoeden, noem maar op, niet aan jou toestemming hoeven te vragen om een toner voor de printer te bestellen. Begin hier morgen nog mee door werkelijk vertrouwen te geven aan je mensen en te geloven dat ze dit kunnen.” (Uit: “Denk niet aan het volgende kwartaal, maar aan de volgende generatie” van Christel Don, NRC.nl, 7 december ’17)

Reactie toevoegen

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be