Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

oktober 2024

Colloquium “Goed Geven”

“Het is mij als provinciegouverneur een genoegen u hier vanavond te Kortrijk welkom te heten op het colloquium “Goed Geven”. Voor u staat een trotse gouverneur. Trots, omdat ik hier in de voetsporen mag treden van Paul Breyne die meer dan 20 jaar geleden mee aan de wieg stond van het Streekfonds West-Vlaanderen. Trots, omdat ik weet hoeveel engagement er is in onze provincie. Er is het engagement bij heel wat ondernemers. Hiernaast het engagement bij heel wat warme sociale organisaties. En vooral niet te vergeten: het engagement bij al die vrijwilligers.” Met deze woorden verwelkomde de gouverneur de gasten op dit colloquium. (9/10/2024)

Lunch met Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin

De gouverneur werd op woensdag 9 oktober samen met zijn collega gouverneurs uitgenodigd door Hunne Majesteiten de Koning en de Koningin voor een lunch in het Koninklijk Paleis in Brussel. Daar werden een aantal aandachtspunten en problematieken besproken in West-Vlaanderen waaronder o.a. transmigratie, artificiële intelligentie en cybersecurity en verkeersongevallen. (09/10/2024)

Sponsorlunch vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen

Verkeersveiligheid is een topprioriteit van West-Vlaanderen. Daarom werd in augustus 2015 de vzw Verkeersveilig West-Vlaanderen opgericht. Dit voor de ondersteuning en uitbouw van verkeerscampagnes en verkeerseducatieve projecten in West-Vlaanderen. De gouverneur dankt de sponsors van de vzw met een lunch voor wat ondertussen kon gerealiseerd worden met deze steun. (09/10/2024)

Lunch ambassadeur Sri Lanka

Op maandag 7 oktober 2024 was de gouverneur aanwezig op de lunch samen met de ambassadeur Weerasena van Sri Lanka. De ambassadeur was in de voormiddag uitgenodigd door de hogeschool Vives om daar te spreken over het belang van het toerisme voor het land (07/10/2024)

Overleg Transmigratie Veurne

Maandag ging op vraag van de Gouverneur een vergadering door met betrekking tot de problematiek van de transmigratie in Veurne. De situatie was in het voorjaar al duidelijk erger aan het worden naar aanleiding waarvan de Burgemeester van Veurne de Minister van Binnenlandse Zaken had verzocht om met de federale politie bijkomende bijstand te leveren. Op dat ogenblik kwam hierop geen respons. Nu na de zomer de situatie stelselmatig escaleert en de impact ervan op de openbare veiligheid steeds meer voel- en zichtbaar wordt, heeft de Gouverneur het initiatief genomen om hierop voor een bepaalde tijd gericht te doen werken. Het overleg van maandag bracht alle politionele en justitiële kernpartners bij elkaar om duidelijk een tactisch plan op te zetten dat met onmiddellijke ingang wordt ontplooid. Hierdoor zal een ruimer gebruik kunnen worden gemaakt van de mankrachten van de geïntegreerde politie. Door een jarenlange systematische opvolging en aanpak heeft de Gouverneur tentenkampen weten te vermijden in West-Vlaanderen. Ook de oversteken met smallboats kon tot op heden binnen bijzonder beperkte proporties worden gehouden. Het actuele uitgangspunt is dat Veurne niet door de criminele organisaties zal worden uitgebouwd als een uitvalsbasis voor hun activiteiten in Duinkerke en Calais. (07/10/2024)

31ste Nationale Ontmoetingsdagen van de Eredekens en de Emeritus-Eredekens van België

Op zaterdag 5 oktober 2024 gaf de gouverneur een toespraak ter gelegenheid van de 31ste Nationale ontmoetingsdagen van het Koninklijk College der Eredekens van de Arbeid. Het was hem een bijzonder genoegen om aanwezig te mogen zijn op deze academische zitting in het gezelschap van de verdienstelijke ‘helden van den arbeid’. Er zijn 102 personen die de titel van eredeken van de arbeid mogen dragen in West-Vlaanderen, over gans België komen we ongeveer aan 700 eredekens. Hij nam iedereen mee op verkenning in het ruime takenpakket van een gouverneur om vervolgens te komen tot de invulling ervan bij fenomenen als droogte en waterlast. Als gouverneur van de enige kustprovincie in België vormt waterbeheer en waterbeheersing een belangrijk onderdeel van zijn takenpakket. Bij wateroverlast speelt de gouverneur zelfs een cruciale rol in de noodplanning, want het is dan zijn taak om de inzet van de beschikbare middelen te coördineren en te waken over de veiligheid van de inwoners. (05/10/2024)

Ontvangst delegatie Kenia

De gouverneur ontving op donderdag 3 oktober een delegatie van Kenia, onder leiding van gemeenteraadslid Jean-Marie Deplancke, in zijn ambtswoning. De ambassadeur van Kenia, Bitange Ndemo was vergezeld van o.a. ambassadeur Daniël Tanui en mevrouw Irene Kiti, politiek officier van Keniaanse-Belgische relaties. (03/10/2024)

DV dag van REPMUS24

De Portugese marine nodigde de gouverneur  uit voor de Distinguished Visitors Day (VIP-dag) voor de oefening Robotic Experimentation and Prototyping Augmented with Maritime Unmanned Systems 2024, in Troia Portugal op donderdag 26 september. REPMUS wordt geleid door Portugal en wordt mede georganiseerd door de Universiteit van Porto, NATO Science & Technology Organization - Centre for Maritime Research & Experimentation (STO-CMRE), NATO Joint Capability Group Maritime Unmanned Systems (JCGMUS) en European Defence Agency (EDA). Deze oefening stelt de maritieme operationele gemeenschap in staat om zij aan zij te werken met de academische wereld en de industrie aan grootschalige experimenten om de nieuwste Commercial Off-The Shelf (COTS)-systemen te integreren tijdens proeven op zee en experimentele tactieken (EXTAC's), geüpgradede voertuigen, geüpdatete software, geïntegreerde payloads en C4 op MUS te valideren om belangrijke operationele problemen (KOP) aan te pakken. De DV-dag stelt gasten in staat om uit de eerste hand een breed scala aan nieuwe MUS in actie te zien, terwijl het fundamentele belang van operationele experimenten voor de Naties wordt onderstreept. (26/09/2024)

Gouverneur geeft het startschot van de handhavingsweek op zwerfvuil en sluikstorten in Wevelgem

Maandag 7 oktober 2024 startte de 10de editie van de week van de handhaving op zwerfvuil en sluikstorten. De gouverneur bezocht een actie aan een schoolomgeving in het centrum van Wevelgem. De gemeente Wevelgem verhoogt tijdens deze actieweek het toezicht met extra controles in nauwe samenwerking met de politiediensten en de afvalintercommunale MIROM Menen. Er zijn gerichte toezichtsbeurten op zwerfvuilgevoelige locaties aangevuld met de inzet van camera’s. (07/10/2024)

CIC en PVO-overleg

Jaarlijks organiseert de gouverneur tweemaal het CIC en PVO-overleg. Op 04 oktober zat de gouverneur voor een tweede keer dit jaar aan tafel met het openbaar ministerie, de vertegenwoordigers van de lokale politiezones, de DirCo en DirJud van de federale politie in West-Vlaanderen. Hij verwelkomde in het bijzonder de nieuw aangestelde DirCo. Op het CIC-overleg besprak men punten rond capaciteit van calltakers, communicatie tussen de partners, oefeningen en aandachtspunten. De DirCo gaf een overzicht van het voorbije jaar van het CIC (communicatie- en informatiecentrum) en RTIC (real time intelligence center) en in het bijzonder de zomer en de kustversterking. Op het PVO werden acties, projecten, fusies van politiezones, innovatieve initiatieven en de GDPR-wetgeving besproken. De aanpak van transmigratie en de vraag van de gouverneur zowel aan de lokale als federale politie om kort op de bal spelen, domineerde de agenda en de gesprekken.  Ook het parket werd nauw betrokken bij de vormgeving van het actieplan. (04/10/2024)

Pagina's

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be