Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

augustus 2023

International K9-Day

De gouverneur woonde de derde editie bij van de International K9-Day, georganiseerd door de netwerkorganisatie ANTW4WVL.  Tijdens dit evenement staan de honden en hondengeleiders van de verschillende veiligheidsdiensten in ons land centraal.  Tijdens diverse demonstraties kon het publiek ontdekken tot wat hondenteams in staat zijn: speurwerk, patrouille, reddingsoperaties, … (25/08/2023)

Persmoment “400 jaar Pater Verbiest”

“Op 25 oktober 1971 startte ons land diplomatieke betrekkingen met China.  Sindsdien kent de relatie tussen beide landen een sterke ontwikkeling op politiek, economisch én academisch vlak.  Niet alleen België maar specifiek ook West-Vlaanderen onderhoudt ruim 2 decennia lang nauwe contacten met China.  Tijdens mijn mandaat van gouverneur heb ik de voorbije jaren dan ook verscheidene West-Vlaamse missies geleid in China en uiteraard ook Chinese delegaties ontvangen hier bij ons in West-Vlaanderen.  In mijn speeches schetste ik telkens de Belgische – Chinese contacten in historisch perspectief. 
De eerste contacten gaan terug tot in de 17de eeuw met de figuur van Ferdinand Verbiest.  Deze Jezuïet vertrok in 1658 naar China als missionaris, maar hij maakt het uiteindelijk tot adviseur van Keizer Kangxi!  De reden waarom hij naar China reisde was in feite om het Christendom in China zijn intrede te laten maken.  Een andere Jezuïet riep hem naar het keizerlijk hof als assistent kroonprinsleermeester, en zo werd Verbiest aan het keizerlijk hof sterk gewaardeerd en werd zelfs tot mandarijn benoemd.  In de Verboden Stad beoefende Verbiest astronomie.  Hij bouwde het al bestaande observatorium in Beijing uit met nieuwe revolutionaire instrumenten.  Een wereldbol, zonnewijzers, wateruurwerken, waterpompen tegen overstromingen, een thermometer, een camera obscura en volgens de overlevering ook het allereerste prototype van de auto, een stoomauto, zijn allemaal aan de hand van deze Pittemnaar.  Het is niet de bedoeling hier vandaag uitgebreid in te gaan op de figuur van Verbiest en zijn verdiensten”
sprak de gouverneur tijdens het persmoment in Pittem. (28/08/2023)
 

Bedrijfsbezoek beMatrix

De gouverneur en kabinetschef Koen Surdiacourt brachten op vrijdag 25 augustus een bezoek aan het bedrijf beMatrix in Roeselare.  Dit bedrijf is een belangrijke speler op de markt van event building. (25/08/2023)

Prominentenmars Vierdaagse van de IJzer

De gouverneur nam, op uitnodiging van het stadsbestuur van Poperinge, deel aan de traditionele prominentenmars tijdens de 50ste Vierdaagse van de IJzer.  Ter afsluiting van deze prominentenmars was de gouverneur aanwezig op de plechtigheid en kransneerlegging aan de Belgische begraafplaats in Vleteren. (24/08/2023)

Feestelijk verjaardagsdiner WTV

De gouverneur en zijn  echtgenote waren uitgenodigd op het feestelijk verjaardagsdiner van WTV-Zuid op dinsdag 22 augustus.  Deze 30ste verjaardag werd gevierd met “de founding fathers” en de gewezen bestuurders in Kortrijk.  (22/08/2023)

Bezoek aan Trucksn’B in Craeywick

Op 31 juli bracht de Gouverneur een bezoek aan Trucksn'B in Craeywick in de omgeving van Calais.
Truckn’B werd opgezet door ondernemers met jarenlange ervaring in de transportwereld en de uitbating van parkings.
Het initiatief is ontstaan vanuit de behoefte van transportbedrijven om een veilige en comfortabele rust- of slaapplaats aan te kunnen bieden aan hun truckers die voor lange tijd onderweg zijn.
Via een app kunnen truckers een locatie reserveren op een beveiligde parking waartoe zij op basis van nummerplaatherkenning toegang krijgen.
Bij het verlaten van de parking wordt de betaling automatisch geregeld.

Iedere eigenaar of uitbater van een parking kan zijn vrije plaatsen tegen vergoeding aanbieden op het platform onder de voorwaarde dat het gaat om een afgesloten locatie, voorzien met sanitair en gemonitord door een bewakingssysteem dat ervoor zorgt dat niet wordt ingebroken in de ladingen.

Het platform laat toe om onderbenutte parkeerplaatsen te optimaliseren zoals deze vaker vrij blijven in industriezones, bij grote bedrijven, of (semi-) publieke parkings die slechts tijdelijk of sporadisch een volle bezetting krijgen, waarbij er tegelijk nog een return wordt gegenereerd voor de eigenaar of exploitant.
Het systeem biedt een structureel antwoord op de uitdaging om de druk op en rondom de ontoereikende parkeerplaatsen langs de autosnelwegen op te lossen, door het (her)gebruiken van parkeergelegenheid in de onmiddellijke omgeving maar zonder creatie van enige overlast door het ‘wildparkeren’.

Dit concept beantwoordt de vraag van de transportwereld om de inklimmingen door transmigranten te vermijden, wat een bijzondere bekommernis is voor de Gouverneur.
Tevens een inspirerend initiatief in tijden van het rationeel gebruik van openbare ruimte en het respect voor duurzaamheid. (31/07/2023)

Bezoek nieuwe afdeling For Freedom Museum

Het For Freedom Museum in Ramskapelle (Knokke-Heist) is een museum over WO II waarin aandacht wordt besteed aan de bevrijding van West-Vlaanderen en de Slag om de Schelde. De gouverneur bracht een bezoek aan de nieuwe vleugel van het museum met de permanente tentoonstelling ‘Wings For Freedom’. (25/07/2023)

Te Deum

Op 21 juli, de nationale feestdag, werd in de St. Salvatorskathedraal in Brugge een Te Deum gezongen. Waarnemend gouverneur mevrouw Anne Martens woonde de plechtigheid bij, samen met vertegenwoordigers van de diverse overheden. (21/07/2023)

Werkbezoek Bilbao / San Sebastian

De Gouverneur woonde een vergadering bij van de European Safe and Secure Parking Organisation, ESPORG, die plaats vond in San Sebastian in aanwezigheid van de boardmembers.

De Gouverneur gaf een toelichting over zijn visie over veilige parkings op EU-niveau, bekeken vanuit het perspectief van de impact van de transmigratie. Deze vindt nog steeds plaats via de grote en snelle corridors binnen Europa.

Dat een beleid effectief kan zijn, kon hij aantonen door de planmatige aanpak in de haven van Zeebrugge waar in 2 jaar tijd door een structurele investering in veiligheid het aantal aangetroffen transmigranten met 90% kon worden gereduceerd.

Aansluitend op de vergadering werd een bezoek gebracht aan de parking “mowiz Truck Astigarraga” die de kersverse winnaar is geworden van de ESPORG Excellence Truck Parking Award. Naast de infrastructurele aanpak die een zeer sluitende beveiliging garandeert, wordt op die plaats bijzondere aandacht besteed aan het welzijn van de truckers die voor (soms heel) lange termijn op de Europese snelwegen onderweg zijn.

Dit kan een inspiratie zijn voor de optimalisering van de beveiliging van de Vlaamse parking die ook binnen de Europese context in aanmerking kunnen komen voor een upgrade.

Tenslotte bracht de gouverneur een bezoek aan de pas benoemde gouverneur in San Sebastian. (30/06-02/07/2023)

Dringend: vacature dossierbehandelaar 'jacht'

Voor onze dienst zijn we op zoek naar een dossierbehandelaar rond het thema ‘jacht’. Daar krijg jij de kans om samen met de dienst de brug te vormen tussen de jagerij en de maatschappij.
Een verantwoordelijke, goed gereguleerde jacht: daar sta jij als dossierbehandelaar mee voor in. De focus van je takenpakket ligt op de jaarlijkse jachtplannen. Die leggen vast waar er gejaagd mag worden en worden elk jaar ingediend voor goedkeuring.
Via deze link vind je de vacature: https://www.vlaanderen.be/werken-voor-vlaanderen/vacatures/dossierbehand...

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be