Beste lezer,

Ik wil je graag betrekken bij mijn dagelijkse opdracht. Daarom verstrek ik je zoveel mogelijk informatie. Met deze website wil ik je graag informeren over allerlei zaken, die jou kunnen aanbelangen: preventie van criminaliteit, de procedure voor het rampenfonds, alles over de jachtverloven,… Via het overzicht van alle medewerkers weet je meteen bij wie je met je vraag terecht kan. Je kan ook mijn dagelijkse activiteiten volgen. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie!

Carl Decaluwé

juni 2020

Vertrek uitgerust op reis en controleer uw autobanden voor vertrek.

Deze zomer kiezen veel landgenoten voor de wagen als vervoersmiddel om op vakantie te gaan. Als bestuurder moet je natuurlijk goed uitgeslapen aan je reis beginnen, maar het is ook belangrijk om de staat van de voertuig goed te controleren. VIAS Institute laat weten dat 1 op de 20 bestuurders slaperig achter het stuur zit, 46 % van de Belgen nooit zijn bandenspanning controleert en 63 % nog nooit de profieldiepte van zijn banden heeft gemeten. Een onverwachte klapband door niet voldoende opgepompte banden kan levensgevaarlijk zijn.  Vias Institute vat enkele aandachtspunten samen, zie link: https://www.vias.be/nl/newsroom/veilig-op-reis-met-de-wagen-controleer-je-voertuig-en-de-lading-voor-je-vertrek/

 

     

Een veilige vakantie

De dag voor de nationale veiligheidsraad overlegde de nationale crisis cel met alle Belgische gouverneurs. Samen met de noodplanningsambtenaar en haar medewerkers, de politie, brandweer, rode kruis, FOD Volksgezondheid, defensie, civiele bescherming werd in West-Vlaanderen de video conference gevolgd. De opties, de pro’s en contra’s van de mogelijke beslissingen de volgende dag werden besproken met als doel advies te geven voor de mogelijk laatste nationale veiligheidsraad voor de zomer. Door alle gouverneurs werd het belang van een veilige vakantie onderstreept en werden de maatregelen besproken, genomen door de verschillende provincies om het toerisme in veilige banen te leiden.Ik wens alle West-Vlamingen en bezoekers aan onze provincie een veilige, gezonde, deugddoende vakantie toe en wens tevens alle zorgverleners, hulpdiensten, politiediensten die in de zomer zullen verder werken van harte te bedanken voor hun inzet.

Mensensmokkel en transmigratie

Naar aanleiding van de problematiek van de mensensmokkel en transmigratie had ik deze namiddag een overleg met een delegatie van de Border Force en Home Office van het Verenigd Koninkrijk. De bedoeling van dit overleg is om na te gaan hoe ik als gouverneur en commissaris van de Federale regering een coördinerende rol kan opnemen bij de ondersteuning van diverse samenhangende projecten voor de strijd tegen de illegale transmigratie alsook voor een efficiëntere beveiliging van de haven van Zeebrugge. Hierbij wil ik nagaan welke nieuwe technologieën kunnen worden aangewend door een efficiëntere beveiliging. Er wordt onder andere gekeken naar de inzet van drones in de haven, slimme sensoren en camera op omheiningen, automatische sloten op koeltransporten en een centrale beveiliging en controle ruimte voor de havenbedrijven. De Britse autoriteiten waren bijzonder geïnteresseerd naar deze projecten en willen dit naar de toekomst verder ondersteunen. (22/06/2020)

 

Toerisme aan de kust

Nog twee weken en het is zover: de vakantie kan dan officieel beginnen. Om dit op een Coronaveilige manier te laten verlopen, werd een kustplan ontwikkeld. Dit plan begint in zijn finale plooi te vallen. Gisteren nodigde de gouverneur samen met Westtoer, de dirco van de federale politie, de verantwoordelijke van de dispatching CIC, de wegpolitie, NMBS en MOW Vlaanderen (betere gekend als Agentschap Wegen en Verkeer) uit om praktische afspraken te maken rond de aanpak en communicatie. Mensen die naar de kust willen, zullen de reflex moeten hebben om vooraleer te vertrekken op de website “kust.be” te kijken. De website van Westtoer zal duidelijk maken of dit een goed idee is of niet via kleurencodes. Dit zal geografisch op drie niveau’s zichtbaar zijn: de ganse kust – de gemeente – een specifieke zone binnen de gemeente. Op de website van de gouverneur komt binnenkort voor de ganse zomer een link naar de website van Westtoer: “kust.be”.

Raad van Bestuur van het VLIZ

De gouverneur zat de Raad van Bestuur van het VLIZ voor.

Op de agenda stond de impact, maatregelen en initiatieven rond de coronacrisis, staalnames van de Paardenmarkt en huisvesting Wandelaarkaai, InnovOcean Campus en MSO. Ook werden enkele personeels- en financiële aangelegenheden besproken. (17/06/2020)

Ontvangst Ambassadeur van Letland

De gouverneur ontving Z.E. de heer Andris Razāns, ambassadeur van Letland, voor een kennismakingsgesprek in zijn Ambtswoning. Diverse economische en culturele onderwerpen kwamen hierbij aan bod. De Ambassadeur bracht daarna een bezoek bij de burgemeester van Brugge. (17/06/2020)

Corona overleg Zeeland / West-Vlaanderen / Oost-Vlaanderen

Op dinsdag 16 juni vond een Corona overleg plaats tussen de provincies Zeeland, West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen. Dit overleg was bedoeld om elkaar te informeren over de maatregelen in ieders gebied alsook de knelpunten met elkaar te delen.
Op de agenda stonden volgende bespreekpunten: richting “het nieuwe normaal”, de openstelling van de grens, het toerisme en publieksinformatie. (16/06/2020)

Pagina's

Algemeen secretariaat van de gouverneur

Burg 3
8000 Brugge

tel.: 050/405811
fax.: 050/405800

Stuur een bericht naar de gouverneur

gouverneur@west-vlaanderen.be